Hackers hebben het gemunt op uw thuiswerkplekken

Hackers worden steeds slimmer, foute mails zijn niet meer van echt te onderscheiden. Doordat er momenteel veel meer medewerkers vanuit huis werken lijkt het nog makkelijker voor hackers om via minder beveiligde privé situaties in uw systemen te komen.
Gelukkig worden de mogelijkheden om uzelf, klanten en thuiswerkers te beschermen ook steeds beter!

Neem contact op

We zeggen allemaal dat we er niet zo makkelijk intrappen en hackpogingen altijd vrij doorzichtig zijn. Toch is een moment van onoplettendheid of verwarring voldoende om binnen te komen.

Recente voorbeelden van hackpogingen:

  • Via telefonische berichten verzoeken om een openstaande post te voldoen;
  • Via een privé (gmail)account van een collega of directielid een dringend verzoek krijgen om vanuit de administratie een factuur over te maken;
  • Via de mail een verzoek krijgen om via de meegestuurde link opnieuw in te loggen in jouw mailomgeving. Waarmee hackers via jouw account klanten kunnen benaderen met het verzoek om facturen naar een ander bankrekeningnummer over te maken;

Gelukkig letten we allemaal steeds beter op maar een klein foutje is zo gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Een hack op een thuiswerkplek, privé laptop, tablet of telefoon zet al snel de poorten open richting uw bedrijfsnetwerk.
De meest eenvoudige tips die iedereen weleens voorbij heeft zien komen:

  • Klik nooit op linkjes / bijlages van onbekende afzenders zonder eerste na te gaan of het kan kloppen. Ransomware komt doorgaans op deze manier binnen;
  • Verander regelmatig je wachtwoord. Of beter nog, gebruik Multi-factor authenticatie (MFA);
  • Zorg voor een goede antivirus versie op uw (thuis)werkplek;
  • Werk met de laatste up to date Windows 10 software op uw werkplek;
  • Zorg voor een goede dagelijkse back-up en controleer regelmatig of deze juist is. Ransomware is tegenwoordig zo slim dat er meerdere dagen gewacht wordt voor het actief wordt;

Extra beveiliging is eenvoudiger te realiseren dan u soms denkt

Naast de standaard tips worden de beveiligingsmogelijkheden ook steeds uitgebreider. In Office 365 zit in de meeste abonnementen standaard al de mogelijkheid om Multi-factor authenticatie aan te zetten. Eenmaal bemachtigde inloggegevens kunnen hierdoor niet gebruikt worden om ongeoorloofd toegang te krijgen doordat er een extra inlogfactor wordt gevraagd waar hackers niet over kunnen beschikken. Microsoft heeft daarnaast een reeks standaard- en optionele mogelijkheden om de toegang tot Office 365 verder te beveiligen, bijvoorbeeld door het beperken van de toegang vanaf een bepaalde (privé)locatie. Vergeet daarbij niet ook van Office 365 data een back-up te maken, Microsoft doet dit niet standaard voor u.

Verder kunnen we vanuit Micros Internetdiensten bijvoorbeeld ook Dkim/Dmarc/SPF installeren op het domeinnaam van uw organisatie, dit helpt voorkomen dat andere uit uw naam kunnen mailen. Het is zelfs mogelijk om het succesvolle SecureMe2 cyberalarm ook bij thuiswerkplekken te installeren en direct bij de achterdeur verdachte bewegingen te tackelen.

Twijfelt u of er beveiligingslekken in uw (thuiswerk)netwerkomgeving kunnen zitten? Laat ons dan vrijblijvend een scan uitvoeren of bekijk alvast de uitgebreide beveiligingsmogelijkheden op onze website.

40 jaar moderne ICT oplossingen met persoonlijke aandacht